Wandel-, fiets- en boottochten

Herberg De Knocke, een aangename rustplaats

Wandelroute

GR 130 IJZER

De GR 130 Ijzer loopt voor 50% door de Westhoekregio van Frans-Vlaanderen en 50 % door West-Vlaanderen (Bachten de Kupe). Het is een vlotte wandeltocht over een vlak en erg open landschap. De GR 130 IJzer takt af van de GR 128 in Buysscheure en volgt niet slaafs de loop van de prille rivier. De route verkent eerst de hoogte van Merckeghem om bezijden Bollezele de IJzer te ontmoeten. Esquelbecq staat bekend om zijn kasteel en Wormhout doet zijn naam als Vlaams provinciestadje alle eer aan…

GR 130 Ijzer

Wandelroute

GR 131 Ieperboog

De GR 131 start in het oude Zwinstadje Damme en loopt diagonaal door de provincie West-Vlaanderen naar de Ieperboog. Het pad verbindt GR 5A in het noorden van de provincie met GR 128 in het zuiden. De route omvat 3 delen: het Brugse Ommeland, het Houtland, en de IJzervallei met de Ieperboog. Het hele traject ademt een rijke en boeiende geschiedenis uit. Damme is de geschiedenis zelf. Talrijke kastelen wijzen op de rijkdom van het Brugse Ommeland…

Brugse Ommeland – Ieperboog

Fietsroute

Noordzeeroute

De LF 1 Noordzeeroute verbindt Boulogne-sur-Mer (F) met Den Helder (NL), over een afstand van ongeveer 470 km. In Vlaanderen vormt de LF 1 Noordzeeroute tussen Diksmuide en Damme de westelijke arm van de Vlaanderen Fietsroute. Het Vlaamse traject van de LF 1 Noordzeeroute is 150 km lang en loopt van de Frans-Belgische grens in Oost-Cappel tot aan de Belgisch-Nederlandse overgang bij Sluis. De route flirt met de kust en leidt je doorheen een netwerk van uitgestrekte polders en typische West-Vlaamse dorpjes.

LF Noordzeeroute

Fietsroutenetwerk

De Westhoek

De Westhoek koestert zich tussen de Noordzee en de ‘Schreve’ (grens met Frankrijk). Aan zee fiets je op en neer doorheen de duinen en op de zeedijk. Iets verder in het binnenland fiets je door polderlandschappen, unieke natuurgebieden en lommerrijke bossen. Ten zuiden van Ieper strekken zich de West-Vlaamse heuvels uit. Verwacht je aan verraderlijke hellingen, prachtige holle wegen en bovenal wijdse vergezichten. En wie in de Westhoek ‘den grooten oorlog’ zoekt wordt stil bij duizenden jonge namen op dode letterstenen.

Fietsroutenetwerk De Westhoek

Fietsroute

Boterland

De Boterland-fietsroute verkent de polderstreek rond Diksmuide, centrum van het “Boterland”. De streek wordt gekenmerkt door uitgestrekte weiden, hier en daar een grote boerderij en door de westenwind scheefgegroeide populieren. Vertrekkend vanuit Diksmuide voert de tocht langsheen stemmige dorpjes, zoals Sint-Jacobskapelle, Nieuwkapelle, Oudekapelle, Lampernisse, Zoutenaaie en Pervijze. Een thema dat onvermijdelijk steeds weer opduikt is dat van de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar lang vormde de Ijzer hier de frontlijn.

Boterland fietsroute

Fietsroute

Ijzerbroekenroute

De route loopt door het waterrijke landschap van de IJzerbroeken, op de grens van de polders en de zandleemstreek. Je vertrekt vanuit het historische stadje Lo en fietst daarna via de Oude Zeedijk naar het Ieperleekanaal. De begroeide oevers van deze waterweg leiden naar Steenstrate. Via Reninge bereik je de IJzer en de sassen van Fintele waar de Lovaart de IJzer vervoegt. Op de terugweg fiets je langs verkeersarme landelijke wegen en ontmoet je historische hoeven en bijna vergeten dorpjes als Pollinkhove en Hoogstade.

Ijzerbroekenroute

Boottochten

Ijzer – Ieperleekanaal

Geniet van een exclusieve vaartocht op de Ijzer of het Ieperleekanaal, het mooiste kanaal van de Westhoek. U kunt o.a. kiezen voor een boottocht langs het front van de Eerste Wereldoorlog en komt u meer te weten over de oorlogsverhalen van de Zouaven aan de Driegrachtenbrug, de eerste gasaanvallen in Steenstraete, het verzoeningskruis en de Knokkebrug. Meer info vindt u op de websites van De Boot en Buitenbeentje. Meevaren met een ervaren schipper of zelf aan het roer, aan u de keuze!

De Boot v.z.w. – Buitenbeentje b.v.b.a.